Thursday, 13 January 2011 14:20
There are no translations available.

ΑΡΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΕΝ ΤΑΞΕΙ ακρυλικά 2008-2010
Κατάλογος Έκδοση University Studio Press, κείμενο Ευθυμία Γεωργιάδη-Κούντουρα
ΓΚΑΛΕΡΙ LOLA NIKOLAOU
11 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2011

 

ΑΡΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ON THE WAY TO THE MASTERPIECE φωτογραφίες 2008-2010
Κατάλογος Εκδόσεις Εντευκτηρίου, κείμενο Θούλη Μισιρλόγλου
KALOS & KLIO SHOWROOM
17 Ιανουαρίου - 16 Φεβρουαρίου 2011

 

Με τά "Ανόργανα εν τάξει", και έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Άρις Γεωργίου επιστρέφει στα πινέλα και τα χρώματα ικανοποιώντας πρωτίστως την ανάγκη του για τη χειρονακτική σχέση με την τέχνη που του στερούσε η οθόνη, το πληκτρολόγιο, ο φακός και ο μεγεθυντής παλιότερα. Ακρυλικά είναι τα έργα που εκθέτει στη Λόλα Νικολάου και είναι προϊόν δουλειάς των δύο τελευταίων χρόνων, διαφόρων διαστάσεων αλλά και συνηθέστερα σε τετράγωνο σχήμα. Τα έργα του, ανεικονικά κατά το πλείστον, κινούνται ανάμεσα στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και σε λεξιλόγια που διερευνούν συντεταγμένες της ίδιας της ζωγραφικής πράξης περνώντας από ενσωμάτωση υλικών σε όγκο και συστέγαση αυτοτελών υποσυνόλων σε συγκροτημένες τελικές συνθέσεις. Ο αντιστικτικός συνδυασμός άκρατης χειρονομιακής παρορμητικότητας και αυστηρού ελέγχου του εικαστικού αποτελέσματος παραμένει ένα από τα προεξάρχοντα χαρακτηριστικά της ζωγραφικής του.

Η διττότητα αυτή της εικαστικής του αντίληψης δεν περιορίζεται στο εσωτερικό των ορίων της αλλά εκδηλώνεται εξωστρεφώς με την παράλληλη έκθεση On the Way to the Masterpiece. Η μακρά τριβή του με τη φωτογραφία και την εικαστική φωτογραφία τον ώθησε να συγκροτήσει ένα παράλληλο διάβημα που συνιστά σχολιασμό της ίδιας της ιστορίας της ζωγραφικής, και προβληματισμό περί την αξία της φωτογραφικής απεικόνισης αγγίζοντας τον αυτοσαρκασμό ως προς αμφότερες τις πρακτικές που ο ίδιος υπηρετεί, τη φωτογραφία και τη ζωγραφική. Καθ' όλο το διάστημα της πρόσφατης ζωγραφικής του διαδρομής δεν έπαυσε να αποτυπώνει φωτογραφικά την εξέλιξη και μετάλλαξη της παλέττας του. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύνολο φωτογραφημάτων που παρουσιάζουν μια πειστική όσο και ειρωνική απεικόνιση της μη υπαρκτής πλέον μη-ζωγραφικής, της απαραίτητης για την ίδια τη ζωγραφική.

 

LOLA NIKOLAOU ART GALLERY
Τσιμισκή 52 54622 Θεσσαλονίκη
T 2310 240416

 

Kalos&Klio SHOWROOM
Τσιμισκή 96 54622 Θεσσαλονίκη
T 2314 007167 Κ 6973533532

 
Thursday, 15 April 2010 13:48
There are no translations available.

Άρις Γεωργίου/Χρύσα Νικολέρη/Ingo Dünnebier 13-30/04/2010

PhotoBiennale 2010 / 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση Απρίλιος-Ιούλιος 2010
Τρεις εκθέσεις παρουσιάζει η Γκαλερί Λόλα Νικολάου στο πλαίσιο της PhotoBiennale 2010

Άρις Γεωργίου, Δεσμώτες του Λούβρου

Τέσσερα δίπτυχα με τους μπρούτζινους σκλάβους του Pierre Francqueville (1548-1615) που βρίσκονται στο Μουσείο του Λούβρου παρουσιάζει ο Άρις Γεωργίου.

Χρύσα Νικολέρη, Diaries2

Τα έργα αποτελούν συνέχεια της δουλειάς που παρουσίασε δύο χρόνια πριν, επίσης στο πλαίσιο της PhotoBiennale.

Ingo Dünnebier, “Contemplation”

Η ενότητα “Contemplation” αποτελείται από σειρά φωτογραφιών της συμβολής δυο κτιρίων, της Neue Nationalgalerie, τον αποκαλούμενο «ναό του φωτός και του γυαλιού» του Ludwig Mies van der Rohe, και της εκκλησίας του Αγ. Ματθαίου στο κέντρο του Βερολίνου.

 

Γκαλερί Λόλα Νικολάου
Διεύθυνση: Τσιμισκή 52
Τηλέφωνο: 2310 240416
Διάρκεια έκθεσης: 13-30 Απριλίου 2010

 
Tuesday, 02 March 2010 14:22
There are no translations available.

Πιτυροπολείον Κανελίδη

Το θυμόταν ο Κώστας σχεδόν παιδιόθεν, από τότε που έμενε στη γειτονιά. Έναντι του “Κρόνου”, τότε σινεμά, τώρα ταβέρνας. Τροφοδοτούσε με ζωοτροφές, προπολεμικά αλλά και αργότερα, κτηνοτρόφους των περιχώρων, Πυλαίας, τότε Καπουτζήδων, ακόμη και Χαλκιδικής και φυσικά καραγωγείς για τα υποζύγια, άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια.

Σανός, πίτουρα, σπόροι. Και μαζί οι οικείες μυρωδιές. Οίκος ιδρυθείς τω 1923, παρά λίγα χρόνια ―σε λίγο― θα κόντευε αιώνας. Εσπευσμένα με επιστράτευσε ο Κώστας, “πάμε να το φωτογραφήσουμε, έμαθα ότι κλείνει οσονούπω”. Με το ζόρι βέβαια το κρατούσαν οι ιδιοκτήτες, να περάσουν τα χρόνια να βγουν στη σύνταξη, διότι προφανώς τον επιούσιο πάει καιρός που δεν πρέπει να τον έβγαζε. Κωνσταντίνος Κανελλίδης. Υποθέτω εκ Χαλκιδικής, όπως η επωνυμία του ιδρύματος επί της ταμπέλας πιστοποιεί με τους ομολογουμένως κομψά ζωγραφισμένους χαρακτήρες.

Σπεύσαντες, Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, με σπουδή και υπό την πίεση του κυρίου Κανελλίδη που βιαζότανε να κλείσει και να φύγει, καταγράψαμε λίγη από την εναπομείνασα ψυχή που έτσι κι αλλιώς έχει πάρει τον δρόμο της εξόδου. Ζήτημα ημερών.

Υποκατάστατα οι εικόνες ως συνήθως, ψιχία ευτελούς αξίας, κάποιας αξίας πάντως. Έστω.

Άρις Γεωργίου / Φεβρουάριος 2010

Δείτε τις φωτογραφίες