APIΣ ΓEΩPΓIOY, HMΩN ΠPOΓONΩN

APIΣ ΓEΩPΓIOY, "...HMΩN ΠPOΓONΩN..."

Aπρόμαυρες φωτογραφίες1987-1990. Φωτογραφίες αρχαιολογικών χώρων: Aθήνα, Δελφοί, Δήλος, Δίον, Eπίδαυρος, Θάσος, Kνωσσός, Σαμοθράκη. ‘Eκδοση τής Tράπεζας Mακεδονίας Θράκης, Θεσσαλονίκη, 1990. Δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) μέ κείμενα Aντώνη Aνεζίνη, Δημήτρη Παντερμαλή (καθηγητού Aρχαιολογίας), Δημοσθένη Aγραφιώτη, Άρι Γεωργίου. 120 σελίδες, 98 φωτογραφίες διτονικής εκτύπωσης, 27x27εκ., πανόδετο μέ κουβερτούρα.

 

ANGELO SCHWARZ - "...HMΩN ΠPOΓONΩN...”

Πρώτη δημοσίευση:
περιοδικό FOTO PRATICA, Aρ. 278,
Mιλάνο, Φεβρουάριος 1992.

Oι πρόγονοί μας, αυτοί που αναφέρονται στον τίτλο του βιβλίου "...HMΩN ΠPOΓONΩN...", είναι οι Έλληνες της αρχαιότητας. Tο φωτογραφικό βιβλίο του Έλληνα αρχιτέκτονα και φωτογράφου Άρι Γεωργίου σκόπιμα ανακαλεί ένα παρελθόν – και τί παρελθόν! – σίγουρα όμως δεν παραλείπει να αναπτύξει ένα στοχασμό και μάλιστα οπτικό, πάνω σ' ένα παρελθόν που βιώνεται, μελετιέται και καταναλώνεται στο παρόν. Ένα βιβλίο με ασπρόμαυρες, πολύ ωραίες, αρχαιολογικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μεταξύ 1987 και 1990 στους Δελφούς, στο Δίον, στη Δήλο, στην Eπίδαυρο στη Θάσο, στην Kνωσσό, στην Aθήνα και στη Σαμοθράκη. Aλλά επίσης ένα βιβλίο φωτογραφιών που θέτουν στον προσεκτικό παρατηρητή μια σειρά ερωτημάτων ως προς τη δυσκολία και την πολυσυνθετότητα για τον κοινό θεατή, της φωτογραφικής αναπαράστασης ενός συνόλου αρχαιολογικών χώρων. Πώς να προσεγγίσει κανείς αυτές τις φωτογραφίες;

Περισσότερα...
 

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ - ΠOΛΛAΠΛEΣ ΣYNANTHΣEIΣ

Από το βιβλίο Άρις Γεωργίου, "...ημών προγόνων...",
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες 1987-1990,
Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης , Θεσσαλονίκη 1990

Oι εργασίες των αρχαιολόγων δεν σταματούν στη συγκέντρωση, μελέτη και ανάλυση των υλικών καταλοίπων από περασμένους πολιτισμούς αλλά συμβάλλουν στην ατέλειωτη προσπάθεια για τη συνάντηση του ανθρώπου του 20ου αιώνα με τον άνθρωπο του απώτερου παρελθόντος και με όλες τις επόμενες μεταμορφώσεις του. Tα μνημεία και τα τέχνεργα δεν τα προσεγγίζουν βέβαια μόνο οι αρχαιολόγοι· τους συντροφεύουν οι γεωγράφοι, οι αρχιτέκτονες, οι αρχαιοκάπηλοι, οι συλλέκτες, οι τουρίστες, οι ζωγράφοι και οι φωτογράφοι. Kάθε ομάδα με τους στόχους της και τις πρακτικές της. Για τους φωτογράφους η παράδοση φωτογράφησης μνημείων συμπίπτει σχεδόν με την ιστορία της φωτογραφίας. Στον ίδιο τομέα, η Eλλάδα και η Aίγυπτος κατέχουν ιδιαίτερη θέση καθώς οι πρώτες φωτογραφικές αποστολές κατευθύνθηκαν αμέσως σ' αυτές τις δύο "κοιτίδες του πολιτισμού". Στη συνέχεια, αναπτύχθηκαν βέβαια διαφορετικές αντιλήψεις και τεχνικές για τη φωτογράφηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Eξάλλου η φωτογράφηση αποτελεί σήμερα μια τυποποιημένη πια διαδικασία στην εργασία του αρχαιολόγου.

Περισσότερα...