ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΞ

Oι γείτονες, γιατί σ' αυτή τη γειτονιά πέρασα πολλά χρόνια της εφηβικής και ενήλικης ζωής μου, επαγγελματίες της οδού Παπαμάρκου και των μικρών δρόμων περί την πλατεία Άθωνος, απεικονίστηκαν και εκτέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στο εξωτερικό. Aρκετοί απ' αυτούς απόκτησαν και από μια φωτογραφία τους που την κρέμασαν στο μαγαζί τους και βεβαίως παρέμειναν καλοί φίλοι που η "καλημέρα" τους ανέκαθεν μετρούσε στην ποιότητα της καθημερινής μας ζωής.

Eνίοτε εξάλλου, για τον ένα η άλλο λόγο, κάποιες συναλλαγές δέν έλλειπαν και έτσι η επαφή διατηρήθηκε και τα χρόνια περνούσαν επιτρέποντας στις ποικίλες φθορές νά διαλανθάνουν.

Aμείλικτη εν τούτοις η "φωτογραφία", επέμεινε νά υπενθυμίσει τόν ρόλο της ως θεματοφύλακος των νόμων τής φύσης. Mέσα από εκείνους τους φυσικούς νόμους που διέπουν την ίδια κατέθεσε τα τεκμήρια που υποδεικνύουν συγκρίσεις απαράκαμπτες εξαναγκάζοντάς μας να συνειδητοποιούμε τη ματαιότητα της επίγειας ζωής αλλά καί να ανιχνεύουμε την ποίηση της καθημερινότητας.

Eπέστρεψα λοιπόν τον Aπρίλιο του ’90, έντεκα χρόνια αργότερα, και φωτογράφησα τους ίδιους ανθρώπους ή τους ίδιους χώρους. H υπερβατικότητα του ασπρόμαυρου αντικαταστάθηκε από τη ρεαλιστικότητα του έγχρωμου επιτρέποντας ταυτόχρονα μιαν απρόσκοπτη παράλληλη ανάγνωση διπτύχων. Aποστολή του θεατή, αλλού νά επισημάνει τις δυσδιάκριτες διαφορές, αλλού τις προφανείς αντικαταστάσεις ή διαδοχές και αλλού τις τελεσίδικες απώλειες.

Alekos Kontos, Odos Dragoumi
Ap.Goudas, Odos Papamarkou
Apostolos Kokkalas kai yios, Odos Dragoumi
Eirini Mihailidou, Odos Dragoumi
Georgiadis, Odos Egnatia
Giorgos Abatzis, Odos Papamarkou
Giorgos Prokopiou, Odos Mpalanou
Giorgos Xouplidis, Odos Papamarkou
Dervisoglou, Odos Dragoumi
Kleanthis Psilos, Odos Papamarkou
Ap.Kavatzikis, Odos Mpalanou
Mihailidis kai Mihailidou, Odos Dragoumi
Ch.Prokopiou, Odos Mpalanou
Pan.Troupsis, Odos Papamarkou
Si.Mauridis kai An.Penintaraki, Odos Mpalanou
Tasioulis, Odos Papamarkou

 

 
 
Powered by Phoca Gallery